És una frase de Quint Horaci Flac, poeta líric i satíric llatí. Hem dedicat els articles d’aquesta edició precisament als límits. A la secció de Salut us parlem de quins són els nostres límits físics, i de fins a quin punt podem esperar que la ment tingui control sobre el cos, posant exemples de gent que sembla capaç de superar-los. A la secció de Menjar us portem plats que per la majoria de nosaltres estarien al límit de què es pot considerar com a tal. Són plats perillosos que, tot i això, es continuen consumint arreu del món. No patiu, que a la recepta us portem un plat que no ho és, la Sopa de verdures, pera i civada. A la secció de la Llar analitzem quins podrien ser els límits dels gratacels, donat que sempre se’n construeix un encara més alt que l’anterior. A l’excursió anem a un lloc més proper, a omplir el Passaport dels bolets.
Tanmateix, us portem l’agenda cultural de les poblacions del Baix Montseny, amb música i dansa, nens, espectacles i arts i activitats.
L’1 de novembre és Tots Sants. El 22 de novembre és Santa Cecília, patrona de la música. La fama musical de Cecília es basa en la llegenda de la seva mort, que diu que mentre ella moria a causa del martiri, anava pregant Déu tot cantant-li. El 25 de novembre és el dia internacional per l’eliminació de la violència contra la dona.
Amb la baixada de les temperatures, la natura entra en una “mort aparent”. No és d’estranyar, per això, que el dia 1 sigui el dia de Tots Sants i el dia 2 el Dia de Morts, o Dia dels Difunts. La creença, tanmateix, és que el primer dia els vius visiten els morts i el segon són els morts els que visiten els vius. La Castanyada, tot i provenir d’una antiga festa ritual funerària, s’ha anat desplaçant a la vigília del dia de Tots Sants.
Astronòmicament parlant, ja des del vespre podrem veure Júpiter, a Peixos, i durant tota la nit, i també Saturn, a Capricorn, que s’amagarà a mitjanit. Més tard veurem Mart, a Taure, visible per la resta de la nit. Mercuri i Venus no es podran veure per la seva proximitat aparent al Sol. Dels planetes que requereixen telescopi, Urà serà observable tota la nit a Àries i Neptú gairebé tota la nit a Aquari.
Al novembre tenim diferents pluges de meteors. Els Leònids estaran actius des del 6 fins al 30 de novembre. Tindran un màxim el dia 17, amb uns 10 meteors per hora. Són els més ràpids de l’any, pel fet que la Terra se’ls troba de front. Són brillants i amb un color, en general, vermellós. Freqüentment, deixen una estela verda que pot durar uns pocs segons. Procedeixen del cometa 55P/Tempel-Tuttle. Per altra banda, tindrem els Tàurids Nord, actius des del 20 d’octubre fins al 10 de desembre, amb un màxim el 12 de novembre, amb uns 5 meteors per hora. Són lents i de bona visibilitat. Els Alfa Monoceròtids estan actius des del 15 fins al 25 de novembre, amb un màxim el 21 de novembre, amb uns 5 meteors per hora. Són ràpids i brillants. Els Oriònids de Novembre estan actius des del 13 de novembre fins al 6 de desembre, amb un màxim el dia 28, amb 3 meteors per hora. Són de velocitat mitjana i més dèbils que els altres.
Hi ha dos cometes relativament brillants. El C/2022 E3, a la constel·lació del Serpent, de magnitud 9, i el C/2022 V2, a l’Óssa Major i a la constel·lació del Dragó, de magnitud 10.