Pel maig, la sardina a raig.
Al maig, la sardina passa per les nostres costes, en el seu procés de migració en recerca d’aliment. D’aquí la dita de l’encapçalament. A nosaltres, amb el confinament, ens dóna la sensació que el món està aturat però, la realitat, és que segueix donant les voltes de sempre. A la revista dqi estem mirant de fer el mateix i, així, us portem l’edició de maig.
Alguns lectors ens van demanar repetir determinats articles publicats a l’abril, per tal de poder tindre’ls en la revista en paper. Vam decidir anar posant-los i començar, ara, per l’article de meditació, convençuts que passaríem a la Fase 1. Com sabeu, ens haurem d’esperar una mica més per tenir la majoria dels comerços oberts i poder repartir la revista en paper de la forma habitual.
A l’Excursió us parlarem del Lletsoners de Vilamajor, un secret ben guardat per la gent de Sant Pere de Vilamajor. Potser és una rondalla inventada, o potser una anècdota ben certa. Llegiu l’article i decidiu-ho per vosaltres mateixos. Hi ha moltes rondalles d’aquest estil arreu del territori. Per exemple, hi ha qui assegura que, als de Mataró, se’ls coneix per capgrossos per haver-hi construït un vaixell que no sortia per la porta de les Drassanes a on havien estat treballant. Un altre exemple assegura que els de Sant Pol van protegir un rellotge de sol amb un teulat perquè no es mullés, i d’aquí el costum de preguntar-los-hi “Sant Pol…Quina hora és?”. En canvi, altres fonts ofereixen un relat molt diferent. Asseguren que l’expressió es va crear després de l’ocupació de Felip V, l’any 1714, amb la destrucció de les campanes que havien tocat a sometent, així com del rellotge públic. I, com a sàtira, a la pregunta de quina hora és, els santpolencs, sense campanes ni rellotge, responien “L’hora que Catalunya recobri el perdut”.
El maig és un mes de dies reivindicatius. L’1 de maig és el Dia Internacional dels Treballadors. Se celebra des del 1889, en homenatge als anomenats màrtirs de Chicago, cinc treballadors anarquistes executats als Estats Units acusats dels fets de Haymarket. En aquesta plaça va explotar, el 4 de maig de 1886, una bomba entre els policies fent un mort i diversos ferits. Va ser el punt culminant d’una sèrie de protestes obreres que havien començat el dia 1 de maig. Després d’això, la policia va obrir foc contra la multitud, matant i ferint a un nombre desconegut d’obrers. El 3 de maig és el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. Segons l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans: “Tot individu té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les seves opinions, el d’investigar i rebre informacions i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d’expressió”. I el 17 és el Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia. Actualment, encara hi ha més de setanta països que criminalitzen l’homosexualitat i la condemnen amb penes de presó. Cinc d’aquests països mantenen la pena de mort per a aquests casos.
I també és un mes amb commemoracions. El 8 de maig és el Dia Mundial de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja. Es celebra en record de la data de naixement de Henry Dunant, fundador de la Creu Roja i receptor del primer premi Nobel de la Pau, juntament amb Fréderic Passy, el 1901. El dia 9 és el Dia d’Europa per recordar la Declaració Schuman, un primer pas per integrar els estats europeus que es va produir només cinc anys després de la fi de la Segona Guerra Mundial.
Des del punt de vista astronòmic, podrem veure Venus a primeres hores de la nit i després del vespre a l’horitzó oest. Mercuri es podrà veure la segona meitat de mes al vespre, també a l’horitzó oest. El dia 22 estaran a només 0,9 graus de distància aparent. Júpiter i Saturn es veuran a partir de la mitjanit, separats només per 5 graus. Mart es podrà veure a darreres hores de la nit. I amb telescopi podrem veure Neptú a darreres hores de la nit a Aquari. Hi ha la pluja de meteors Eta Aquàrids, ràpids i brillants. El millor moment per veure’ls és a les darreres hores de la nit. A Camelopardalis i Ursa Major es podrà observar el cometa C/2017 T2 (PanSTARR) amb una magnitud entre 8 i 9. A Camelopardalis i Taurus es podrà observar el cometa C/2019 Y4 (ATLAS) amb una magnitud entre 5 i 2 a començaments de mes.