Us presentem una sèrie de llibres que tenen en comú l’haver guanyat, recentment, un premi literari a Catalunya.
1. El Premi Sant Jordi de novel·la és un dels més coneguts. S’atorga durant la Nit literària de Santa Llúcia, al desembre. En la seva darrera edició del 2019, la 60ª, el premi va ser per a “Les amistats traïdes”, de David Nel·lo. Durant el discurs de recepció del guardó, va dir que “La meva missió és que les obres que escric ens reflecteixin com un mirall de l’existència humana, amb les seves grandeses i misèries”. Ha publicat més de quaranta novel·les, i ja havia guanyat diferents premis, com el Folch i Torres el 2010, amb “Ludwig i Frank”.
Aquesta novel·la és una nova versió del mite de Faust. Un traductor literari, Salvador Togores, se’n va a Suïssa a fer una estada en una residència de traductors quan fa tot just un any de la mort del seu pare. Allà troba Bachtel, un famós escriptor, i amic íntim de la família. Durant un seguit de nits, com si fos el conte de “Les mil i una nits”, Bachtel li revela la increïble història de la seva vida i el perquè de la seva fugida i desaparició.
2. A la mateixa nit també es dóna el Premi Carles Riba de Poesia. En la seva 61ª edició (aquest premi és més antic que el Sant Jordi), va atorgar-se a ‘L’espai profund’, de Lluís Calvo i Guardiola. Té una llarga obra publicada, sobretot de poesia, però també de narrativa i assaig, amb altres premis com el Miquel de Palol de poesia amb “Vida terrenal”.
El llibre aborda qüestions com el pas del temps i l’amor, l’espiritualitat tant occidental com oriental, la llibertat, la incertesa davant del futur i les circumstàncies vitals, la recerca de la sobrietat, els referents de l’antiguitat o la relació amb la natura. Un dels membres del jurat va dir d’aquest llibre que “Els versos són curts i esmolats, plens d’imatges il·luminadores i paradoxals”
3. Un altre premi de la mateixa nit de Santa Llúcia és el Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions. A la 22ª edició, es va atorgar a ‘Cavalcarem tota la nit’, de Carlota Gurt Daví.
Es descriuen personatges que podrien ser el teu veí, la teva filla, la teva verdulaire o tu mateix. Protagonitzen un recull de contes fent malabars amb l’amor que se’ls marceix als dits, la vida que se’ls emporta i el deure que els colga. Tenen dosis tonificants d’humor i de mala bava, que desperten somriures, però també desassossec. Ens fa creuar l’abisme de la llibertat per una cordafluixa trenada amb desitjos i pors.
4. Un altre premi de la nit de Santa Llúcia és el Premi Josep M. Folch i Torres de Novel·les per a Nois i Noies. Va destinat a lectors d’entre 9 i 11 anys. A la 57ª edició es va atorgar a ‘Estimat monstre’, de Lluís Prats.
L’Abel és un nen poruc que quan parla s’entrebanca. Una tarda en tornar de l’escola, els tres nois que l’assetgen el fan entrar al casalot ruïnós que s’aixeca al costat de casa seva. La gent del poble diu que allà viu el monstre més espantós i horrible del món, tot i que ningú no l’hagi vist mai. L’Abel descobreix que aquest suposat monstre es diu Gabriel, un jove desproporcionadament gegantí a causa d’una malaltia, i des d’aquell dia quedarà lligat al monstre i la seva amistat s’anirà enfortint amb el temps. El Gabriel ajudarà l’Abel a vèncer les seves pors i li farà descobrir que res és impossible i que tots els somnis es poden complir.
5. Un premi més de la nit de Santa Llúcia és el Premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil. Va destinat a lectors d’entre 12 i 16 anys. A la 46ª edició, es va atorgar a ‘Nascuts per ser Breus’, de Toni Mata.
Al cel, un comptador indica que la població mundial està a punt d’arribar al seu límit, els 10.000 milions. Tothom treballa de pressa perquè saben que el suburbi menys productiu serà llaurat de dalt a baix. Tothom serà anihilat. És una distopia que ens situa en una societat cruel però reconeixible. Una història coral on els personatges s’han d’enfrontar a dilemes morals que els posaran a prova.
6. El Premi Nadal de novel·la en castellà és el premi literari més antic d’Espanya. S’entrega des de l’any 1945 la nit del dia de Reis. Enguany s’ha atorgat a “El mapa de los afectos”, d’Ana Merino.
Valeria, una jove mestra d’escola, que manté una relació secreta amb en Tom, que li porta trenta anys, s’enfronta al dilema dels sentiments i vol entendre el significat de l’amor. En el mateix poble, la Lilian desapareix sense motiu mentre el seu marit està a l’altre punta del món. Greg, un home a qui perden les dones, freqüenta un club d’alterne, fins que un dia és descobert. A partir d’aquí ens anirem endinsant en els misteris quotidians dels seus habitants. Una novel·la que persegueix el rastre de les persones que construeixen les històries amagades dels llocs.
7. El Premi Josep Pla de narrativa és un premi literari que s’entrega la nit del dia de Reis en la mateixa vetllada en què s’entrega el Premi Nadal. Enguany s’ha atorgat a “Pluja d’estels” de Laia Aguilar.
Un grup d’amics es reuneixen cinc anys després d’un tràgic accident en una casa al Cap de Creus, un lloc idíl·lic de cara al mar, amb l’excusa de contemplar una pluja d’estels. Durant la trobada, es diverteixen i comparteixen confidències, però també afloren gelosies, una antiga història d’amor i el sentiment constant que els produeix un fet del passat encara sense resoldre. Cap d’ells s’imagina com acabarà la nit. Una nit que els té reservada una darrera sorpresa.
Per el que fa als premis de la ciutat de Girona tenim el Premi Prudenci Bertrana de novel·la, atorgat el setembre passat a La memòria de l’aigua, de Montse Barderí. El Premi Miquel de Palol de poesia, atorgat a Tocat i enfonsat, de Ramon Cardona, el Premi Carles Rahola d’assaig s’ha atorgat a La vida aèria de Ferran Sáez Mateu, i el premi Ramon Muntaner de literatura juvenil a Kambirí di Lampedusa de Lluís Prats.
A Lleida el Premi Josep Vallverdú d’assaig ha anat a Les arnes de Bendicó de Jordi Romeu, i el Premi Màrius Torres de poesia al Dietari del buit de Anna Garcia Garay.