La frase de l’encapçalament és molt adient per ara, que estem al bell mig de l’estiu. Llum, calor, aigua, vacances, terrasses, espais naturals i colors. És del crític, assagista i poeta anglès Leigh Hunt. Va formar part de l’escola Cockney, una segona generació de poetes britànics de començaments del segle XIX, juntament amb Lord Byron, Percey Shelley i John Keats.
A la secció de la Llar us expliquem que, a la Mediterrània, venim d’una tradició de colors, potser més que no ens pensem. Us portem unes quantes idees sobre la seva aplicació a casa vostra. A la secció de Salut us expliquem com podem dormir millor amb el nostre rellotge biològic. Us portem una sèrie de consells que us poden ser útils per un millor descans, i un millor despertar. A la secció de Menjar us parlarem de la Cuina per Lots o altrament coneguda per “Batch Cooking”, i us portem la recepta de cap de llom de porc a la mel. I a la secció de l’Excursió us portem al Sot de l’Infern, nom que segurament es va originar en una època en què hom es podia trobar desenes de carboners atrafegats alimentant un munt de carboneres.
També us portem l’agenda cultural de les poblacions del Baix Montseny, amb música i dansa, nens, espectacles i arts i activitats.
El 9 d’agost és el Dia Internacional dels Pobles Indígenes, declarat amb l’objectiu de reconèixer i defensar els seus drets i les seves terres, i establir un marc de convivència i de relacions econòmiques. En l’actualitat n’hi ha més de 5000 i parlen més de 4000 llengües diferents (en el món, en total es parlen 7100 llengües, tot i que es considera que a finals de segle el 95% haurà desaparegut o estaran greument amenaçades). Segons descriu Nacions Unides “Els pobles indígenes han heretat i practiquen cultures i formes úniques de relacionar-se amb la gent i el medi ambient. Retenen, a més, trets socials, culturals, econòmics i polítics que són diferents dels predominants en les societats en les quals viuen. Malgrat les seves diferències culturals, els pobles indígenes de tot el món comparteixen problemes comuns a l’hora de protegir els seus drets com a pobles diferents”.
El dia 12 és el Dia Internacional de la Joventut, data promoguda per l’ONU per potenciar la participació dels joves en tots els àmbits de la societat i solucionar els desafiaments amb els quals s’enfronten.
El dia 19 és el Dia Mundial de l’Assistència Humanitària, que rendeix tribut als treballadors humanitaris que han estat assassinats o van resultar ferits en exercici de la seva labor, i honora a tots els treballadors humanitaris i els professionals de la salut que continuen, malgrat les dificultats, prestant assistència i protecció a milions de persones.
Agost és el mes de les festes majors, a causa de les celebracions de la Mare de Déu d’Agost, el dia 15, de Sant Roc, el 16, de Sant Magí, el 19, de Sant Bartomeu, el 24, i de Sant Fèlix, el 29. Al Baix Montseny tenim les festes de Cardedeu, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Esteve de Palautordera i Vilalba Sasserra.
Astronòmicament parlant, podrem veure Venus i Mart al capvespre i a primeres hores de la nit. A mesura que avanci el mes, també podrem veure-hi Mercuri. La nit del dia 18 Mercuri i Mart estaran molt propers entre si (a les 3 hores TU estaran a només 0,1 graus de distància). Júpiter i Saturn es podran veure durant tota la nit, el primer a Aquari i Capricorn i el segon a Capricorn. Pel que fa als planetes que es poden veure amb telescopi, Neptú serà observable durant tota la nit a Aquari, i Urà gairebé tota la nit a Àries.
Agost és el mes de la pluja de meteors Perseids, o llàgrimes de Sant Llorenç, entre el 17 de juliol i el 24 d’agost, amb un màxim el dia 12, amb 110 meteors per hora. Són de velocitat ràpida i més brillants de mitjana. Aquesta pluja de meteors és provocada per la cua de pols còsmica que el cometa Swift-Tuttle deixa anar al seu pas. Cada any, quan la Terra travessa la cua de pols còsmica, ho fa a una velocitat relativa de 59 km/segon. La velocitat és veritablement extrema (212.400 km/hora). Per aquest motiu, tot i que les partícules són molt petites, no més que un gra de sorra, poden produir espectaculars traces de llum. Aquestes partícules es cremen a una alçada de 100 km per sobre de la superfície terrestre. Pel que fa a la visibilitat, el dia 12 la Lluna tindrà una edat de 4 dies. Destaquem com a curiositat que l’Observatorio del Teide i la Sky Live TV transmeten els Perseids per Internet.
Hi ha una pluja de meteors menor, els Kappa Cígnids, entre el 3 i el 25 d’agost, amb un màxim el dia 17, amb 3 meteors per hora. Són més lents i dèbils que la mitjana.
A la matinada es podrà observar el cometa 15P/Finlay a Taurus i Bessons, amb una magnitud prevista de 9.