Quin són els millors colors per decorar la casa?
La classificació més bàsica de l’efecte del color sobre la nostra percepció i la nostra conducta és la de càlids, freds i neutres.
Els colors càlids ens provoquen alteració, excitació i moviment. Van des dels grocs, passant pels taronges i acabant pels vermells. Són els més indicats per espais a on hi ha activitat i hi compartim moments, com pot ser la cuina.
Per contra, els freds ens aporten relaxació i reflexió. Són els més indicats per espais dedicats al descans. Són els verds, els blaus i els morats. Els neutres ens aporten serenitat. Són el blanc, els cremes i el negre.
Així, per exemple, una sala amb colors crema denota higiene, pulcritud i pau. Per altra banda, els colors clars augmenten la sensació de volum Els colors en la decoració Quin són els millors colors per decorar la casa? d’una sala i transmeten sensacions lleugeres. I amb els colors foscos passa just el contrari. I amb els colors brillants s’accentuen aquestes sensacions mentre que amb els colors setinats i mates es tendeix a reduir els espais.
Tanmateix podem tenir associacions interioritzades respecte a determinats colors.
I això depèn molt de cadascú i de la seva educació. Un exemple força estès és l’associació del color verd amb el medi ambient.
Hi ha diferents estils que podem escollir, El més segur és l’estil monocromàtic. Consisteix a escollir un color predominant i després fer servir les seves diferents tonalitats.
Per exemple, si escollim el lila, podrem combinar-lo amb les seves tonalitats més clares fins al violeta o morat per crear el contrast. Sobretot si l’espai és petit, el podem combinar amb el blanc o tonalitats neutres.
L’estil per analogia consisteix a combinar el color escollit com a predominant amb els seus adjacents en la roda cromàtica.
El groc té al costat el taronja i el verd.
El vermell té el taronja i el lila. I el blau té el verd i el lila. Amb aquest estil s’aconsegueix una gran harmonia en l’espai i una decoració molt atractiva. L’estil per parelles complementàries consisteix a agafar l’oposat en la roda cromàtica.
Serien les parelles groc-violeta, blautaronja i vermell-verd. Amb aquest estil s’aconsegueix més vitalitat. Si ja disposem de mobles, haurem de tenir-los en compte per escollir l’estil i els colors definitius. Si tenim mobles clars, les parets i els terres poden ser més foscos i freds per crear més contrast.
Si tenim mobles foscos, seran preferibles les tonalitats clares per a les parets i els colors càlids per a la resta de complements decoratius. Alguns exemples de combinacions serien el gris, el blanc i el violeta per a un dormitori.
El negre, el vermell i el gris ho serien per una cuina moderna. El blau, el gris i el verd, per a una oficina. El blanc, el groc i el verd per a una habitació càlida.
L’arquitecte i dissenyador Verner Panton deia: “Els colors són una percepció subjectiva i física: realment no existeixen.
El groc és groc només en els nostres pensaments. És només la funció dels nostres ulls que crea colors. Tot el que ens envolta té un color únic – només l’aigua destil·lada i els ‘schnaps’ són incolors.”.
I com que són una percepció subjectiva, i com que les regles (com les que hem enumerat abans) estan per trencarles, hem de tenir en compte que el més important és que el resultat final ens agradi a nosaltres.
A Verner també se li atribueix la frase que “un s’asseu més còmode en una cadira del color que li agrada”
Hi ha idees i sentiments que cavil·lem al nostre cap, però que a vegades no som capaços d’exterioritzar; a vegades, necessitem a algú que ens ajudi a organitzar les idees, per tal de fer que el que tenim a la ment es pugui fer realitat.
La meva professió és necessària per acompanyar en certs moments de la seva vida, en les quals es necessita + que interiorisme un canvi, ja sigui familiars (un nou membre a la família o una separació) o per un canvi d’ús.
Tothom sabem el que volem i com ho volem, però a vegades requerim de què algú ens ho recordi i ens faci veure més enllà de les possibilitats que s’ofereixen dintre del nostre pressupost. Com a Dissenyadora d’Interiors, la meva feina va més enllà de coordinar a tot un equip d’industrials que portin a terme allò que els clients volen.
He d’entendre el que pensen per portar-ho a terme dintre de les possibilitats de l’espai. Valorant en tot moment els canvis presents que requerirà, segons les necessitats actuals, i trobant un equilibri en les possibilitats que un espai pot aportar en el futur. Incloent-hi solucions flexibles i canviants, que millorin la qualitat de vida de les persones.
Al igual que requerim dels consells d’un metge, un banquer, o fins i tot un llibreter per tal de prendre decisions; el nostre paper és acompanyar-vos en aquests canvis, aportant la nostra experiència i assessorament, per fer possible les vostres idees a la vostra llar o negoci. Des de Vanessa Pascual Interiorisme us podrem acompanyar en aquest camí per realitzar els vostres somnis. Veniu a coneixe’ns i us realitzarem una proposta valorada sense cap mena de compromís!