Creativitat és pensar en noves idees. Innovació és fer coses noves.
La frase és de Theodore Levitt, un economista del segle XX, nascut a Alemanya i nacionalitzat americà, a on va traslladar-se quan era un nen. En català podem trobar dites amb significats similars, com la que “una cosa és dir i l’altre fer”.
Estem per començar un nou any, i tenim molts propòsits, projectes i idees. Ens prometem que anirem al gimnàs, que estudiarem anglès o que dedicarem més temps a les persones estimades. Haurem de posar fil a l’agulla si volem convertir-los en realitat.
Us portem tres articles força interessants al voltant de la innovació. A la secció de Salut us portem una sèrie d’avenços de la medicina. Molts estan encara per venir, com per exemple construir un cor amb una impressora 3D que permeti fer un trasplantament. Però altres ja els tenim aquí, com la nanotecnologia, amb la que s’han encapsulat les noves vacunes, com la intel·ligència artificial, amb la que es treballa a l’Hospital Clínic de Barcelona o com la robòtica, amb la que s’estan desenvolupant mans cibernètiques.
A la secció de Menjar us portem un article a on revisem d’on venim, i revisem innovacions en l’alimentació, que s’han fet des de fa milers d’anys, i cap a on anem. Us parlem també les iniciatives que hi ha per mantenir la biodiversitat, davant de les noves tecnologies i de les estratègies alimentàries.
A la secció de la Llar us portem un article a on us parlem de les cases intel·ligents. Us portem les tendències actuals per limitar el consum energètic i per fer que la casa sigui més saludable, acollidora i segura.
El segon diumenge de gener se celebra l’aplec de l’ermita de Sant Hilari. L’excursió la dediquem a aquest indret. Per altra banda, us portem la recepta de magret d’ànec amb salsa de taronja i magrana.
Astronòmicament parlant, al gener serà difícil de veure els planetes. Mercuri es podrà veure només a començaments de mes, molt baix, entre les llums del crepuscle. Venus es podrà veure a la segona meitat del mes, també molt baix entre les llums del crepuscle. Mart es podrà veure de matinada, també molt baix a Ophiuchus i a Sagitari a partir del dia 20. Júpiter serà mínimament visible les primeres hores de la nit a l’horitzó oest. Saturn ho serà els primers dies del mes també a l’horitzó oest. Amb telescopi, Urà es podrà veure a Àries durant tota la nit i Neptú, les primeres hores de la nit, a Aquari.
Hi haurà la pluja de meteorits Quadràntides, actius entre el 28 de desembre i el 12 de gener, amb un màxim el dia 3, amb uns 110 meteors per hora. Són de velocitat mitjana i més brillants de mitjana. Es creu que provenen de l’asteroide Faetó, com els Gemínids. Una altra pluja de meteorits és la Gamma Ursa Minor, actius des del 10 fins al 22 de gener, amb un màxim el dia 18, amb uns 3 meteors per hora. Són de velocitat mitjana i més dèbils de mitjana.
Hi ha una parella de cometes, un darrere l’altre, amb una magnitud de 9: El C/2019 L3 (ATLAS), a Bessons, i el 67P/Churymov-Gerasimenko a Capricorn. El cometa periòdic 19P/Borrelly pot estar en una magnitud entre 8 i 9. I començarem a observar el cometa C/2017 K2 (PANSTARRS), a darreres hores de la nit, amb una magnitud de 10.