La frase està extreta de la pel·lícula “Algú va volar sobre el niu del cucut”, interpretada per Jack Nicholson i estrenada el 1975. La pel·lícula és una adaptació de la novel·la de Ken Kesey.
A la secció de Salut us parlem precisament de l’equilibri. I ho fem en un sentit ampli, us parlem des de l’equilibri corporal fins a l’equilibri de les nostres constants físiques (temperatura, nivell de sucre…). I a la secció de la Llar us expliquemque l’arquitectura és equilibri. Fem un viatge a través de la història, revisant com els diferents estils han tractat l’equilibri i l’espai, i recordant-vos les moltes obres que tenim a prop de casa.
A la secció de Menjar us parlarem de com gaudir del formatge, i us portem la recepta de “Tatin” de rocafort i pera. I a la secció de l’Excursió us portem al castell gòtic de Catalunya, el castell de Montsoriu.
Tanmateix us portem l’agenda cultural de les poblacions del Baix Montseny, amb música i dansa, nens, espectacles i arts i activitats i l’agenda de la festa major de l’Aplec del Remei, de Santa Maria de Palautordera.
El 19 d’octubre és el Dia Internacional del Càncer de Mama, per conscienciar de la importància de la seva prevenció. El 24 d’octubre és el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic. Enguany, el lema és “Reimagina, Recrea, Restaura”. D’aquesta manera, es vol conscienciar sobre la restauració d’ecosistemes. Relacionat amb aquesta temàtica, el 21 d’octubre és el Dia Mundial de l’Estalvi d’Energia. El 24 d’octubre també és el Dia Mundial contra la Pòlio. Tot i que la majoria dels infectats per aquesta malaltia eren asimptomàtics, al segle XX provocava milers de paràlisis irreversibles i morts arreu del món. Les campanyes de vacunació van aconseguir que Europa estigui lliure de Pòlio des del 2002. Amb aquest dia mundial es vol recordar que encara hi ha zones al món on la malaltia està present i que segueix sent necessària la vacunació. Es tenen experiències amb la verola i la pesta bovina que han aconseguit ser erradicades completament. El 25 d’octubre és el Dia Europeu de la Justícia, amb la intenció que els ciutadans europeus es mantinguin informats sobre els seus drets i tinguin accés a les eines disponibles pel que fa a justícia transfronterera.
Astronòmicament parlant, durant la primera meitat de la nit, es poden veure Júpiter i Saturn a la constel·lació de Capricorn. Venus serà visible al capvespre, durant tot el mes, tot i que molt baix, entre les llums del crepuscle. Mercuri es podrà veure durant la segona meitat del mes, de matinada, també molt baix i entre les llums del crepuscle. Mart no serà visible donat que estarà en conjunció amb el Sol el dia 8. Es podran observar, amb telescopi, Urà, tota la nit a Àries i Neptú, gairebétota la nit, excepte a darreres hores, a Aquari.
Hi ha diverses pluges de meteors. Els Dracònids, amb el seu radiant (el lloc d’on sembla que surti la pluja de meteors) a la constel·lació del Dragó, estaran actius entre el dia 6 i el 10, amb un màxim el dia 8. Es preveuen uns 10 meteors per hora, amb poca velocitat i relativament brillants. Són observables durant les primeres hores del vespre. El seu origen està en el cometa periòdic 21P/Giacobini-Zinner i tenen lloc anualment els primers dies d’octubre.
Els Tàurids Sud, amb el seu radiant a la constel·lació de Taure, estan actius des del 10 de setembre i ho estaran fins al 20 de novembre, amb un màxim el dia 10 d’octubre. Es preveuen uns 5 meteors per hora, lents i relativament brillants. Estan associats al cometa 2P/Encke i tenen lloc anualment entre octubre i novembre. En alguns llocs, se les coneix com a “boles de foc de Halloween”. Es creu que aquest cometa prové d’un cometa molt més gran que es va desintegrar en els darrers 20.000 o 30.000 anys, alliberant molt de material. Això hauria provocat la més gran corrent de matèria a la zona del sistema solar interior, i explicaria el seu període d’activitat tan prolongat (més de dos mesos enfront dels pocs dies dels Dracònids).
Els Oriònids ofereixen una de les pluges més boniques per la seva brillantor i velocitat, amb esteles brillants que poden arribar a durar uns minuts i arribar a convertir-se en boles de foc. Tenen el seu radiant a la constel·lació d’Orió i estaran actius des del 2 d’octubre fins al 7 de novembre, amb un màxim el dia 21. Es preveu uns 20 meteors per hora, molt ràpids i brillants. Estaran, però, afectats per la llum de la Lluna. Estan associats al cometa periòdic 1/P Halley. Aquest cometa també és l’origen de la pluja Eta Aquàrids que té lloc al maig.
Els Delta Aurígids, amb el seu radiant en la constel·lació d’Auriga, estaran actius entre el 10 i el 18 d’octubre, amb un màxim el dia 11. Es preveuen uns 2 meteors per hora, de velocitats ràpides i menys que la mitjana.
Els Èpsilon Gemínids, amb el seu radiant en la constel·lació dels Bessons, estaran actius entre el 14 i el 27 d’octubre, amb un màxim el dia 18. Es preveuen uns 3 meteors per hora, de velocitats ràpides i menys brillants que la mitjana.
Els Leonis Minoris, amb el seu radiant en la constel·lació dels Lleó Menor, estaran actius entre el 19 i el 27 d’octubre, amb un màxim el dia 24. Es preveuen uns 2 meteors per hora, de velocitats ràpides i menys brillants que la mitjana.
Els Camelopardalis d’Octubre, amb el seu radiant en la constel·lació que els hi dóna nom, estaran actius el 5 i el 6 d’octubre, amb un màxim el dia 5. Es preveuen uns 5 meteors per hora, de velocitats mitjanes i més brillants que la mitjana.
Durant les primeres hores de la nit, a la constel·lació de Sagitari es podrà veure el cometa 6P/d’Arrest, amb una magnitud prevista als voltants de 9. Durant la segona meitat de la nit es podrà veure el cometa periòdic 4P/Faye, creuant les constel·lacions d’Orió i Bessons, amb una magnitud als voltants de 10. També durant la segona meitat de la nit es podrà veure el cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, entre les constel·lacions de taure i Bessons, amb una magnitud als voltants de 9.