El mes passat ha plogut tres vegades més que altres anys.
La dita pot ser més certa que mai aquest any. El juny ha complert amb escreix. Hem de veure si, ara, el juliol li fa cas al juny i ens porta força sol. En qualsevol cas, i en general, el mes de juliol és el més sec i calorós de l’any en les zones d’interior. En canvi, a la costa, a causa de l’efecte temperant de l’aigua del mar durant el juliol, el mes més calorós és l’agost. A l’agost l’aigua ja ha augmentat de temperatura, i ja no pot regular tan eficaçment la temperatura ambient.
Aquest mes continuem amb la secció de La Veu del Comerç, a on diferents comerços locals ens expliquen la seva experiència durant aquests mesos. Volem donar-los-hi suport i agrair la proximitat, el tracte i la confiança que ens ofereixen. Tots els hem trobat molt a faltar durant les setmanes de confinament.
En aquesta edició de juliol us portem una nova excursió, aquesta vegada a “El pou del Diable”, una joia del Montseny. Podreu descobrir el perquè d’aquest nom tan enigmàtic. A l’espai de Salut sabreu una mica més de les “Dietes baixes en calories”. Si voleu saber quins són els principals tipus de dietes, podeu consultar l’edició de juny, a on us fèiem un resum de les més utilitzades. A l’espai de Menjar us parlarem del “Tataki”, tant de peix com de carn. També us portem una recepta de “Tonyina a la graella amb alfàbrega”. I a l’espai de la Llar us presentarem algunes de les “Plantes amb flors al juliol”; la fúcsia, l’hortènsia, la begònia i el gladiol.
Tanmateix us portem un dels articles publicats a la nostra web www.dqi.cat durant els mesos d’abril i maig perquè el pugueu tenir en paper. Aquest mes publiquem “Música dels anys 40”, un article que anirem ampliant en pròximes edicions amb les següents dècades.
Al juliol hi ha pocs dies internacionals. El 18 de juliol és el Dia Internacional de Nelson Mandela, el 26 de juliol el Dia Internacional de Conservació de l’Ecosistema de Manglars i el 30 de juliol el dia Internacional de l’Amistat.
Júpiter i Saturn estaran a Sagitari. S’aniran apropant fins a desembre i gener, quan tindran una conjunció que us recomanarem de veure. A la segona meitat de la nit es podrà veure Mart entre les constel·lacions de Peixos (Pisces) i de la Balena (Cetus). Venus i Mercuri es podran veure a darreres hores de la nit, sobre l’horitzó est. Amb telescopi podrem observar Neptú durant tota la nit,a Aquari, i Urà, a la segona meitat del mes, a Àries.
El dia 5 hi ha un nou eclipsi penombral de la Lluna, però difícilment observable, perquè la fase màxima coincideix amb l’ocàs de la Lluna i la sortida del Sol.
El cometa C/2017 T2 (PANSTARRS) seguirà sent visible amb una magnitud de 8. Es preveu poder veure dos nous cometes, el C/2019 U6 Lemmon, amb una magnitud de 5 i el C72020 F3 (NEOWISE) amb una magnitud de 3. A finals de mes estaran tots tres a la constel·lació de la Cabellera de Berenice (Coma Berenices).