Podem crear un hort urbà en pràcticament qualsevol lloc de casa. Si no tenim un jardí o un pati, podem fer servir el balcó o la finestra. Només és necessari un recipient amb substrat, aigua i llum del Sol.
Pel que fa als recipients, n’hi ha tota mena, en forma, mida i materials. El més important és el volum total de substrat, més que no la profunditat del recipient. Es poden fer servir taules de cultiu, testos, jardineres… Les millors jardineres són les de fusta perquè regulen millor la temperatura, tant a l’estiu com a l’hivern.
És convenient utilitzar substrats lleugers per facilitar-nos la feina i per no sobrecarregar terrasses o balcons. Cal que tinguin una porositat adequada per permetre la respiració de les arrels i, alhora, retenir aigua suficient. I cal que tinguin els nutrients necessaris.
Un dels cultius més fàcils és el de l’enciam. Els hi agraden els terres humits, i no tenen cap problema en llocs a l’ombra. Tampoc necessiten molt d’espai. Si el plantem en un test, cal que aquest tingui una profunditat d’un mínim de deu centímetres, i un volum mínim de tres litres (això equival a un test cilíndric de vint centímetres de diàmetre i deu centímetres de fons). És necessari una terra rica en nutrients i que dreni força bé. Aquestes dues característiques s’aconsegueixen fàcilment afegint humus a la terra.
Podem sembrar directament, al test o a terra. També podem aconseguir planter i trasplantar-lo al nostre hort. O bé sembrar-ho en un calaix per planter i després trasplantar-ho. Si ho fem així, hem de comptar un mes des de la sembra fins al trasplantament. Perquè les llavors germinin cal que la terra estigui sempre humida.
La collita, en funció de la varietat d’enciam, pot trigar entre un i mig, i tres mesos. Cal vigilar de no endarrerir la collita, perquè pot “espigar”, és a dir, treure flor, i tornar-se amargant.
La collita la podem fer d’unes poques fulles, i deixar la planta per a la propera amanida o bé agafar-la tota. Si hi deixem l’arrel, rebrotarà i tornarem a tenir fulles en pocs dies.
Si escollim la varietat Romana, caldrà que li lliguem les fulles per fer que no li toqui el sol a les interiors i quedin de color groc-blanquinós.
Com que és un aliment que convé portar de l’hort a la taula, podem desfasar el sembrat per tenir collites durant més temps.
Al maig, addicionalment a l’enciam, podeu sembrar el següent: alfàbrega, api, albergínia, blat de moro, bleda, carabassa, carabassó, ceba, cibulet, cilandre, cogombre, col, coliflor, espinacs, julivert, maduixes, meló, menta, mongeta, pastanaga, pebrot, porro, raves, remolatxa, síndria i tomàquet. Bon cultiu!