No hi ha grans diferències entre els refredats de l’hivern amb els de l’estiu.
Si els refredats a l’hivern són deguts principalment al fred, els d’estiu són habitualment causats per les temperatures excessivament baixes dels aires condicionats, la sequedat ambiental i el contrast de temperatures. Els símptomes són els mateixos en ambdós casos: mocs, nas tapat, mal de coll i de cap, tos i ulls plorosos.
Al febrer us explicàvem que la higiene era la millor manera d’evitar-ne el contagi (neteja de mans, no compartir gots i coberts, airejar espais tancats…), addicionalment a una bona dieta, una bona hidratació i evitar el tabac. A l’estiu us afegim la conveniència de posar la temperatura de l’aire condicionat entre 21 i 25 graus, no dirigir l’aire directament a les persones (i això inclou l’aire del cotxe) i, si l’ambient és massa sec, fer servir humidificadors.
A continuació us exposarem alguns remeis casolans dels quals es diu que redueixen els símptomes. Aquesta exposició és només a títol informatiu, i no fem cap recomanació. Sempre heu de consultar-ho amb el metge o amb el farmacèutic.
El primer conjunt de remeis són els que s’orienten a netejar les vies respiratòries. Tenim els humidificadors, per evitar entorns massa secs a casa o a la feina, i els esprais salins. L’esprai salí el podem trobar preparat o bé fer-lo nosaltres amb 1 culleradeta de sal marina (mai sal de taula), una tassa d’aigua i una mica de bicarbonat sòdic. L’aigua salina actua com a descongestionant nasal i aclareix la mucosa de les fosses nasals.
Al segon conjunt tenim els aliments amb propietats antiinflamatòries i antivirals. Aquí tenim el gingebre, que podem preparar com si fos un te. De la mateixa manera tenim la canyella, que hem de bullir. I el te d’herbes, amb llavors de coriandre, fenigrec, comí i fonoll. En el cas de la cúrcuma la podem barrejar directament amb aigua i sal. A la mel també se la considera dins d’aquest grup i la podem prendre de moltes formes, fins i tot barrejant-la amb altres remeis. En el cas de la ceba vermella la podem preparar en format de xarop barrejant-la amb mel. Aquest xarop s’ha de preparar col·locant talls de cebes tallades en horitzontal i abocant-hi la mel deixant-la reposar durant 12 hores.
En un tercer conjunt tenim els aliments que ajuden a millorar el sistema immunitari. Tradicionalment, a casa nostra, tenim l’all, que també és un antiviral i antimicrobià. L’echinacea, en forma de suplement a base d’herbes, seria d’aquest mateix grup. I dins dels olis essencials, en format de vapor inhalat, tenim l’eucaliptus. Altres són l’oli essencial de Xipre, l’oli essencial de menta i l’oli essencial de farigola.
Hi ha un bloc de remeis que tenen a veure amb la creença que podem alcalinitzar el cos. Es diu que el vinagre de poma ajuda a matar virus i bacteris. Ara bé, sembla que el nostre cos, si estem sans, és extraordinàriament eficient a l’hora de regular el pH sanguini. Per tant, això no es podria alterar a través de la dieta. El que sí que es pot alterar fàcilment és el pH urinari, però això és precisament degut a l’eficiència del cos en mantenir estable del pH sanguini. És a dir, que si ens mengem un filet, podem comprovar que l’orina serà més àcida, precisament perquè el cos està eliminant els àcids que li sobren.
Respecte a la vitamina C, no està demostrat científicament que redueixi la incidència dels refredats. Per descomptat, necessitem tota una sèrie de vitamines i nutrients per tenir bona salut. Jo, personalment, penso seguir prenent els meus sucs de taronja!
Sí que està demostrat que alimentar-se correctament implica un millor estat físic i, per tant, redueix malalties: Menjar aliments frescos, mantenir una alimentació variada (llegums, fruits secs, carn, peix, ous, cereals, verdura, fruita…), fer servir coccions saludables (forn, planxa, vapor), menjar casolà, menjar hidrats integrals, evitar l’excés de productes ensucrats, beure força aigua, no excedir-se amb l’alcohol…
Com sempre, cuideu-vos. Recordeu que “Còlic d’hivern i refredat d’estiu, no l’aguanta home viu”.