Aquest és un bon mes per considerar les diferents formes de menjar fruita, des dels clàssics postres i els sucs, passant per les amanides, fins a tot un reguitzell de plats salats i calents.
Amanides
Podem afegir fruites tant en amanides fresques com tèbies. Hi ha amanides fresques de col amb poma i nous, amanides amb enciam amb pinya, kiwi, pebrot vermell i mozzarella o amanides d’enciam, pollastre i poma. Taronja, llimona, pera, maduixes, peres… són totes fruites excel·lents per fer combinacions amb enciam, formatge fresc, gambes, pollastre, pernil… També podem fer amanides tèbies passant les fruites com la pinya o el préssec per la paella abans de servir-les. I també podem afegir fruites caramel·litzades. Les combinacions agredolces, de diferents textures, aromes i sabors poden ser sorprenents i molt agradables.
Salses i acompanyaments
El suc de llimona en plats de carn i peix és un exemple ben clar de salsa feta a partir de fruites. La pinya, el préssec i les panses van molt bé amb el pollastre. La poma i els fruits vermells li van molt bé al porc. I la taronja i la pera a l’ànec. Les pomes són adients per al xai i per al gall dindi. La vedella va bé amb la llimona. I, de fet, hi ha infinitat de combinacions que podem anar provant.
Si cuinem a la planxa, podem fer servir la mateixa paella per mantenir els sucs de la carn o el peix, per ofegar els trossos de fruita. I un cop estiguin tendres, afegir-hi una mica de caldo, suc o aigua per fer-ne la salsa. En el cas que sigui un guisat podem posar la fruita directament al sofregit, sigui tal qual o ben batuda per fer-la més cremosa.
Com a plats principals
Les fruites també poden ser protagonistes com la carn, els peixos i les verdures. Poden ser freds, com el gaspatxo de cireres o calents com una cassola de fruites calentes. I es poden barrejar al mateix nivell de les carns, com per exemple fent un canapè de filet de porc amb pinya. Com a exemple de fruites cuinades podem pensar en un pastís de pomes, espinacs i bacó.
Postres
Com a postres és com estem més acostumats a veure les fruites, ja sigui com a una peça de fruita o com alguna cosa més evolucionada. Hi ha infinitat de possibilitats, des de les no cuinades com carpaccios, macedònies o sopes de fruita fins a les elaboracions en forma de pastís, crepes o bavarois. De fet, en moltes de les nostres postres tradicionals la fruita hi és present, tant en tortells de reis com en coques de Sant Joan.
Sucs
L’avantatge dels sucs naturals enfront de les fruites senceres és que podem obtenir la majoria dels seus nutrients d’una manera més còmoda i agradable, tot i el desavantatge de proporcionar menys fibra. Podem fer combinacions de diferents fruites per obtenir diferents resultats. Així, per exemple, podem afegir al suc de pinya suc de raïm per tal d’equilibrar l’acidesa d’aquesta. O fer servir suc de préssec per donar dolçor i aconseguir un suc més espès. També podem afegir-hi verdures i hortalisses. Per exemple, podem barrejar suc de préssec amb suc de pastanaga. I si tenim una llimonada, li podem afegir fulles d’estèvia i menta.